onsdag 28 januari 2009

Nasi Goreng

Till middag idag vankades det lite asiatisk mat - nämligen den välkända indonesiska maträtten Nasi Goreng. Denna blev mycket god och lite spicy, precis som det ska vara!



4 portioner
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
3 dl långkornigt ris
2 tsk stark curry
6 dl grönsaksbuljong
1 klyfta vitkål, cirka 450 g
salt och peppar
300 g räkor med skal
2 st ägg
2 msk vatten
sambal oelek efter smak

Skala och skiva lök och vitlök. Fräs lök, vitlök och ris i lite olja i en traktörpanna. Tillsätt curryn och låt fräsa en stund ytterligare. Häll över buljong och låt koka cirka 20 minuter.

Strimla vitkålen och stek i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Låt vitkålen koka med riset de sista 5 minuterna. Skala räkorna.

Vispa ihop ägg, vatten och salt. Grädda en omelett i en stekpanna. Skär omeletten i bitar och blanda ner tillsammans med räkorna i riset.

tisdag 27 januari 2009

Fylld paprika

Oj, vad detta var gott och otroligt enkelt och snabbt att göra! Kommer nog att bli en vardagsklassiker hemma hos oss framöver. Dessutom är det i grunden ett gammalt viktväktarrecept, dock något modifierat, men i huvudsak rätt så nyttigt.



4 portioner
4 st paprikor av valfri färg, delade på längden och urkärnade
olja
8 msk couscous
2 dl varm grönsaksbuljong
1 purjolök
50 g pinjenötter
16 körsbärstomater, delade på fyra delar
2 msk hackad persilja
150 g fetaost, tärnad
salt och peppar
6 soltorkade tomater, skuren i små bitar

1. Värm ugnen till 200 grader. Lägg paprikorna i en ugnssäker form med snittytan uppåt och pensla eller spraya på lite olja. Rosta i ugnen cirka 20 minuter.
2. Lägg couscousen i en skål och häll över den varma buljongen. Låt stå och svälla cirka 5 minuter.
3. Hetta upp en stekpanna med lite olja i. Fräs purjolöken och pinjenötterna några minuter tills de fått lite färg. Rör ner i couscousen och tillsätt resten av ingredienserna. Salta och peppra ordentligt.
4. Fyll paprikorna med couscousblandningen och ställ tillbaka i ugnen cirka 10 minuter.

söndag 25 januari 2009

Pecan banana bread

För att bota söndagsångesten idag bakade jag lite sött att smaska på till kvällen. Åh gudars min skymning vad gott detta var! Helt klart beroendeframkallande. Även gott att rosta lite i en torr stekpanna och sen servera med vaniljglass.



1 limpa/1 kaka
150 g mjukt margarin
1 dl socker
2 dl florsocker
4 mogna bananer
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen ingefära
1 nypa salt
75 g pecannötter

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa margarin, socker och florsocker krämigt. Mixa bananerna till en pure och rör ner i smeten, tillsätt äggen. Blanda ihop de torra ingredienserna och pecannötterna (spar några att strö över kakan) i en separat bunke och vänd försiktigt ner blandningen i banansmeten. Fyll en smord och bröad avlång kakform med smet och grädda i mitten av ugnen i cirka 40-50 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.

onsdag 21 januari 2009

Broccolisoppa

Idag var det soppdag hemma hos oss. Vi äter ofta soppa då det är både billigt och oändligt variatonsmöjligt. Idag blev det en härligt god broccolisoppa som jag toppade med lite vitlökscreme fraiche som blivit kvar i kylskåpet efter någon annan maträtt.

4 portioner
cirka 700 g broccoli (blir godast med färsk)
1 gul lök
8 dl grönsaksbuljong
salt och peppar
2 1/2 dl grädde

Skölj broccolin och skär av rätt så små buketter.Om du använder fryst broccoli så tina bara den och skär den sedan i bitar. Skala och hacka löken. Fräs löken i en gryta eller kastrull stor nog för soppkok. Löken ska bara bli glansig. Tillsätt broccolin och låt fräsa en liten stund. Tillsätt buljongen, salta och peppra och låt koka cirka 8 minuter. Finfördela till en pure med mixerstav eller matberedare. Häll på grädden, låt koka upp och småkoka några minuter. Avnjut rykande varm. =)

Majsbiffar med sting



Dessa majsbiffar hör till hushållets favoriter och allra godast är de till hemmagjort potatismos och lite sallad. Är från grunden ett viktväktarrecept och där kan det konstateras att per portion innehåller dessa 155 kcal. Inte mycket!

4 portioner
3/4 dl polenta
1 burk majskorn á 200 g, avrunna
1/2 -1 tsk chilipulver
3 msk färsk eller torkad hackad koriander
1 msk thailändsk grön currypasta
1 msk thailändsk fisksås
1 ägg
olja att steka i

1. Blanda alla ingredienser utom oljan väl i en skål. Smeten ska vara ganska lös. Anpassa mängden chilipulver efter hur starka biffar du vill ha.
2. Häll oljan i en stekpanna och sätt på medelhög värme. Forma åtta platta majsbiffar med händerna.
3. Stek biffarna cirka 2 minuter på varje sida tills de är genomstekta och har fin färg.

lördag 10 januari 2009

Varm hönökaketårta



Såg ett recept på sån här varm smörgåstårta på hönökaka på Matplatsen och tyckte det såg så gott ut. Använde samma recept men bytte ut bacon mot kikärtor istället. Resultatet blev väldigt gott och det gick så fort att göra! Kommer absolut att göra detta igen.

4 portioner
1 pkt hönökaka, 4 halvmånar
1 burk kikärtor, 400 g
2 dl creme fraiche (inte lätt)
1 dl grädde
2 gula lökar
100 g färska champinjoner
salt och peppar
riven ost
körsbärstomater

Fräs hackad lök, skivade champinjoner och sköljda kikärtor i en stekpanna. Tillsätt creme fraiche och grädde och låt puttra en stund tills det tjocknar. Smaka av med salt och peppar. Lägg en halvmåna bröd på en plåt med bakplåtspapper ovanpå. Bred 1/3 av röran på brödet. Fortsätt så och avsluta med det fjärde brödet som lock. Skiva tomaterna och lägg överst, strö över rikligt med riven ost. In i ugnen cirka 15 minuter tills osten smält och den fått lite färg.

onsdag 7 januari 2009

Asiatisk linssoppa

En mustig, väldigt smakrik och otroligt god soppa!

4 portioner
2 morötter
1 rödlök
1/2 purjolök
4 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 1/2 msk riven färsk ingefära
2 limeblad
sesamolja
1 tsk mald fänkål
2 tsk mald koriander
1 burk kokosmjölk, 400 ml
1 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 dl röda linser
2 tsk thailändsk fisksås
2 msk pressad lime

1.Skala och riv morötterna på rivjärnets grova sida. Skiva rödlöken tunt, strimla purjolöken och hacka vitlöken. Klyv chilin på längden, ta bort kärnor och väggar och finhacka resten.
2. Fräs morötter, löksorterna, chili, ingefära och limeblad i olja några minuter utan att de tar färg.
3. Blanda i kryddorna och späd med kokosmjölk, vatten och buljongärningar. Koka upp, lägg i linserna och koka tills de är mjuka, cirka 8-10 minuter. Smaka av med fisksås och lime.

lördag 3 januari 2009

Nyårsefterrätt





Choklad och hasselnötstårta
Kakan:
300 g hasselnötter
300 g mörk choklad
1 msk kakao
200 g mjukt smör
1 dl socker
6 ägg

Frosting
:
1/2 dl mjukt jordnötssmör
2 1/2 dl florsocker
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 g philadelphiaost
1 msk varmt kaffe

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa hasselnötterna till en fint pulver i en matberedare. Hacka 200 g av chokladen grovt och mixa sedan tillsammans med hasselnötsmjölet. Tillsätt kakao, smör och socker och mixa krämigt. Separera äggen och tillsätt äggulorna i smeten och mixa. Vispa upp vitorna till ett hårt skum i en ren och torr bunke. Vänd försiktigt ihop äggvitan med chokladsmeten, lite i taget. Fyll smeten i en smord teflonform med löstagbar kant. Bryt den resterande chokladen i bitar och stick ner dem i kakan. Baka tårtan i mitten av ugnen cirka 30-35 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Tänk dock på att chokladbitarna kan kladda av sig på stickan trots att kakan är färdig! Rör jordnötssmör, florsocker, kakao, vaniljsocker och philadelphiaost krämigt. Tillsätt kaffet. Bred frostingen på kakan.

torsdag 1 januari 2009

Nyårsmenyn: Förrätten



Till förrätt rostade jag lantbröd och delade i två trianglar. Lade på lite sallad och en röra på vardera triangel. Båda var jättegoda!

Erik Lallerstedts västerbottenröra
50 g riven (grov- eller finriven beroende på smak) västerbottenost
1 msk finriven pepparrot
2 msk majonnäs
vitpeppar

Blanda ihop alla ingredienser.

Skagenröra (recept från Banken Bar & Brasserie i Falun)
200 g avrunna skalade räkor
2 msk hackad dill
2 msk finhackad rödlök
2 msk majonnäs
2 msk creme fraiche

Grovhacka räkorna och blanda om väl med de övriga ingredienserna