torsdag 26 mars 2009

Äppelvåfflor med kanelgrädde



Äppelvåfflor - ca 10-12 stycken
2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 dl fiberhavregryn
7 dl mjölk
1/2 tsk salt
2 ägg
1 rivet äpple
2 msk flytande margarin

Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, havregryn och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Vispa ner resten av mjölken, äggen och fettet. Riv äpplet och blanda ner i smeten. Hetta upp våffeljärnet och grädda våfflorna. Servera gärna med kanelgrädde (vispgrädde blandat med ganska mycket kanel) och stekta äppelbitar.

Receptet kom från början härifrån.

måndag 23 mars 2009

Citronrisotto


Till en bit ugnsstekt lax smakar det mumma med en fräsch och krämig citronrisotto smaksatt med persilja. Receptet plockade jag från Lina och modifierade lite efter egen smak.

4-5 portioner
1 gul lök
olivolja att steka i
4 dl avorio-/arborioris
1 1/2 grönsaksbuljongtärning
ca 1,5 liter vatten
rivet skal från 1 citron
1-1,5 msk citronsaft
4 msk hackad persilja
salt och peppar

Skala och hacka löken. Fräs den i olivolja i en kastrull eller tjockbottnad stekpanna med höga kanter. Tillsätt riset och låt fräsa med en liten stund. Smula ner buljongtärningarna och tillsätt ca 5 dl av vattnet. Låt koka under omrörning tills vätskan nästan kokat in. Späd med resten av vattnet i omgångar tills risotton är riktigt krämig. Tillsätt citronskal, citronsaft samt persilja och rör om ordentligt. Smaka av med salt och peppar. Vill man kan man antingen tillsätt lite riven parmesanost i risotton samt blanda om innan servering, riva lite över risotton eller låta bli. =)

söndag 22 mars 2009

Morotspaj

Har inte blivit så mycket bloggande på sistonde. Är just nu inne på slutspurten av 3,5 års studier och mellan jobb, pluggande och jobbsökeri finns inte mycket tid att testa nya maträtter. Däremot har vi precis köpt en ny kamera, en Nikon D60 som ju ger matfotandet helt nya dimensioner. Så, mycket bilder kommer det nog att bli! Stackars katterna är helt vimmelkantiga av ett evigt poserande sedan kameran anlände med posten för några dagar sedan. =) Här kommer iallafall receptet på en himla god morotspaj.



Pajdegen:
100 g margarin
2 1/2 dl vetemjöl (brukar blanda ut med hälften dinkel eller graham)
1 dl finriven ost
2 msk kallt vatten

Fyllning:
2 gula lökar
4 morötter
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
1 tsk pressad citron
3 ägg
2 dl mjölk
1 tsk torkad timjan
1 dl riven ost
200 g färskost (typ philadelphia)

Skär margarinet i bitar och bland mjöl, smör och ost till en grynig massa. Häll i vattnet och forma till en deg. Klä en pajform med degen och låt vila i frysen cirka 10 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet cirka 10 minuter. Skala och skiva löken, skala och riv morötterna grovt. Fräs dessa cirka 10 minuter, pressa i vitlöken och salt och peppra. Tillsätt citronsaften. Vispa ihop äggen, mjölk och kryddorna. Lägg morotsblandningen i pajskalet, strö över osten och häll på äggstanningen. Klicka på färskosten. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 25 minuter eller tills pajen fått fin färg.

lördag 14 mars 2009

Pastagratäng med mozzarella

Jag gillar verkligen gratänger - bara att slänga ihop och köra in i ugnen så har du en hel måltid i en form.



4 portioner
Fullkornspasta för 4 personer
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 dl tomatpure
1 tsk timjan
1 tsk oregano
2 burkar krossade tomater
2 msk balsamvinäger
2 morötter
salt och peppar
250 g mozarella
solroskärnor

Riv morötterna. Fräs löken i lite olja, rör ner tomatpure och kryddor och låt fräsa ytterligare några minuter. Tillsätt krossade tomater, balsamvinäger och rivna morötter. Låt tomatsåsen koka sakta i minst 30 minuter. Koka under tiden pastan. Värm ugnen till 225 grader. När såsen kokat färdigt, smaka av med salt och peppar. Häll ut pastan i en ugnssäker form, häll tomatsåsen över pastan och blanda om. Skär mozarellan i bitar eller riv den och fördela över pasta och såsblandningen. Strö över solroskärnor och gratinera i ugnen cirka 10-15 minuter tills mozarellan smält och fått lite färg.

onsdag 4 mars 2009

Ugnsbakad lax med potatispytt



4 portioner
4 portionsbitar lax
1 röd paprika, strimlad
salt
rosmarin
100 g fetaost

Pytt:
5 kokta potatisar i tärningar
1 liten squash i tärningar
2 hackade tomater
100 g tärnad fetaost
1-2 dl grönsaksbuljong
salt och peppar

Ugn 225 grader. Lägg laxen i en ugnsform med lite olivolja i botten. Salta, strö paprika sedan fetaost och sist rosmarin över. Stek i mitten av ugnen cirka 15 minuter.

Blanda samman ingredienserna till pytten i en stor skål och låt gärna stå ett tag så att pytten svalnar och så att potatisen hinner dra åt sig av buljongen.

söndag 1 mars 2009

Risotto med zucchini



6 portioner
2 medelstora zucchini/squash
1 gul lök
400 g arborio-/avorioris
1 1/2 liter grönsaksbuljong
1 msk olivolja
1 dl finriven parmesanost
salt och peppar

Skala och tärna zucchinin fint. Hacka löken. Koka upp buljongen i en stor kastrull. Hetta upp lite olja i en stor panna med tjock botten (helst en stor stekpanna med höga kanter) och fräs lök och zucchini i cirka 5 minuter tills det är mjukt men inte fått färg. Salta och peppra ordentligt och tillsätt riset. Rör om under någon minut tills att riset börjar bli genomskinligt. Tillsätt sedan två skopor av den heta buljongen och fortsätt rör! Tillagning av ristotto kräver tyvärr konstant omrörning så att inte riset bränner fast men det är det värt! Håll buljongen varm på en platta bredvid annars blir riset avkylt när du häller i buljongen. Koka på medelvärme och tillsätt två nya skopor buljong när den tidigare hunnit koka in. Fortsätt så tills riset tagit upp all buljong och blivit riktigt krämigt. Det tar cirka 20 minuter. Smaka av, tag stekpannan av plattan och tillsätt olivoljan samt riven parmesanost. Rör om ordentligt och servera osande varmt. Servera med något gott tillbehör, för min del blev det en stekt vegeschnitzel, eller tillsammans med en fräsch sallad.

Äpplen och smul i glas



Till fika igår blev det ett nytt recept som visade sig vara alldeles lagomt sött och gott så där en seg lördagseftermiddag efter storstädning av lägenheten.

2 portioner
2 äpplen
1/2 msk farinsocker
1/2 tsk mald kanel
1/2 tsk mald ingefära
1/2 krm mald muskotnöt
en klick smör

en klick smör
1 1/2 msk råsocker
1 dl havregryn
1/2 tsk nystött kardemumma

vaniljyoghurt (2-4 dl)

Smält lite smör i en stekpanna tills det blir ljust brunt. Tillsätt råsocker, havregryn och stött kardemumma. Låt allt bli rostat men rör om då och då så att det inte bränns. Häll över i en skål och låt svalna. Skala, kärna ur, klyfta och skär äpplena i bitar. Smält lite smör i stekpannan och stek äppelbitar, socker och kryddor tills äpplena är mjuka. Varva smulet med äpplen och vaniljyoghurt i glas och servera genast.