söndag 24 maj 2009

Hemmagjorda Naanbröd



Till dagens indiska måltid blev det mumsiga naanbröd. Har aldrig gjort sådana förut men det visade sig vara lätt som en plätt. Och jädrar vad goda de blev! Vi gjorde 6 bröd men hade kunnat räckt med halva satsen.

Ingredienser (5-6 bröd)
1/2 påse torrjäst (12 g)
1/2 dl socker
500 g vetemjöl
75 g smält smör
1 ägg
1/2 msk salt
2 1/2 dl vatten
rapsolja att steka i

Lös upp jästen i det fingervarma vattnet. Blanda i sockret. Låt degvätskan stå tills det börjar skumma, ca 10 minuter. Blanda i resten av de torra och därefter de våta ingredienserna. Kör degen 10 minuter i matberedare eller knåda den något längre för hand. Låt jäsa övertäckt på varm plats i 25 minuter. Knåda degen ett par minuter och kavla ut till 5-6 platta brödkakor. Stek bröden i olja på hög värme, 3–5 minuter per sida. När bröden fått fin färg och puffat upp något i volym är de klara. Servera direkt.

Chana Masala



Blev inspirerad av Niclas mat och tänkte testa hans recept från i torsdags. Har dessutom varit sugen på indisk mat länge men inte kommit mig för att laga något. Maten blev riktigt mumsig även om receptet modifierats lite.

4 portioner
Gryta:
2 burkar kikärtor
4 dl krossade tomater
2 dl passerade tomater
2,5 dl hackad lök
1 dl färsk riven ingefära
1 vitlöksklyfta
1 msk garam masala
1/2 tsk malen koriander
1/2 tsk malen nejlika
1/2 tsk malen spiskummin
1/2 tsk gurkmeja
2 lagerblad
olja att steka i

Raita:
saften av 1/2-1 lime
2 dl matlagningsyoghurt
1/2 gurka
salt
torkad mynta efter smak

Gryta: Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala och finriv ingefäran. Rosta nejlika, krossade lagerblad, koriander och spiskummin i en panna med olja. Då kryddorna börjar dofta, slå på lök och ingefära. Slå på mer olja om det blir torrt. Bryn ej löken, låt den bara svettas. Slå på garam masala. Rör om så att kryddorna blir jämt fördelade kring löken. När det börjar dofta starkt och löken är rejält mjuk, slå på krossade och passerade tomater. Tillsätt gurkmeja. Rör om. Häll i sköljda och avrunna kikärtor. Låt koka i 15-20 minuter tills kikärtorna blivit mjuka.

Raita:Pressa limejuice i yoghurten. Salta och tillsätt mynta efter smak. Rör om. Skala gurkan och kärna ur med en sked. Hacka i mindre bitar och rör ner i yoghurten.

Servera grytan tillsammans med raita, naanbröd och vitt kokt ris.

måndag 18 maj 2009

Ugnspannkaka med rotfrukter



Äntligen tillbaka i bloggvärlden. Livet har lugnat ner sig en aning och kameran är reparerad. Idag blev det enkel husmanskost till middag. Smakade gott efter en stressig dag på jobbet.

4 portioner
4 ägg
4 dl vetemjöl
8 dl mjölk
2 potatisar
2 morötter
1/2 purjolök
salt och peppar
1 urkärnat tärnat äpple
2 dl rårörda lingon

Sätt ugnen på 200°C. Vispa ägg, mjöl och mjölk till en jämn smet. Smörj en långpanna. Skala och riv potatisar och morötter grovt. Ansa och skär purjolök i tunna skivor. Blanda ner grönsakerna i smeten. Tillsätt salt och peppar. Häll smeten i långpannan, rör runt så att grönsakerna fördelas jämnt. Ställ in i ugnen 30–40 minuter eller tills pannkakan känns färdig. Servera med urkärnat, tärnat äpple blandat med rårörda lingon.

söndag 3 maj 2009

Räkcurry



Det här blev verkligen en riktig höjdare. Snabbt, enkelt att göra och så där lagom styrka och hetta. Det SKA bränna lite i munnen efteråt. =) (Ni får ursäkta bildernas kvalité men den ordinarie kameran är på reparation och jag får stå ut med kompaktkameran så länge....)

4-5 portioner
300 g räkor (750 g med skal)
150 g frysta haricots verts
1 vitlöksklyfta
2 msk röd currypasta
1 röd paprika
1 purjolök
4 dl kokosmjölk
1 burk skivade vattenkastanjer (227 g)
1 burk strimlade bambuskott (227 g)
olja till stekning
nudlar eller ris till servering

Tina haricots vertsen och dela dem på hälften. Skala och hacka vitlöken, fräs sedan tillsammans med currypastan i lite olja. Kärna ur och strimla paprikan och strimla purjolöken tunt. Lägg ner grönsakerna i stekpannan och låt fräsa med currypastan och vitlöken några minuter. Häll över kokosmjölken, låt koka upp och koka cirka 5 minuter. Häll av och skölj bambuskott och vattenkastanjer och tillsätt tillsammans med haricots verts i grytan. Låt koka upp. Lägg i räkorna och servera tillsammans med nudlar eller ris.