lördag 5 september 2009

Pastasås med svamp



Det här receptet var nog bland det första jag lärde mig att laga när jag flyttade hemifrån och vi lagar det fortfarande relativt ofta. Enkelt, gott och fräscht. Funkar lika bra till vardags som till helg.

4 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
8 dl färska champinjoner
1,5 dl vitt vin eller vitt matlagningsvin
2,5 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
persilja
pasta

Koka pastan och skala under tiden lök och vitlök. Skär svamp och gul lök i bitar och fräs med lite smör i en stekpanna. Tillsätt vitlök och vin och stek tills all vätska har kokat in. Häll sedan på grädden och smaka av med salt och peppar. Koka på svag värme ca 5 minuter. Strö över persilja, rör om och servera.

tisdag 1 september 2009

Quinoataboulleh med grillad hallomi



4 portioner
Taboulleh:
150 g quinoa
3,5 dl vatten
salt och peppar
1 purjolök
1 rödlök
1 gul paprika
1 vitlöksklyfta
2 lime, skal och saft
3 tomater

Fetaostcreme:
2 dl creme fraiche
2 dl lättyoghurt
100 g smulad fetaost
4 msk hackad persilja

2 bitar halloumiost
1 vitlöksklyfta
olja att steka i

Rosta quinoan i en torr kastrull under omrörning i några minuter. Tillsätt vatten och låt koka under lock på svag värme i ca 10 minuter. Stäng av värmen, salta lite och låt dra i 10 minuter. Skär purjolöken i strimlor, hacka rödlöken och paprikan i små bitar. Pressa vitlöksklyftan och fräs den med grönsakshacket i lite olja en kort stund. Hacka tomaterna i små bitar, riv skalet och pressa ur saften ur limefrukterna. Blanda alla grönsaker, rivet limeskal, quinoan, limesaften och salt och peppar i en stor bunke. Blanda creme fraiche, yoghurt, smulad fetaost och hackad persilja i en skål. Öppna hallomiförpackningarna, torka av den med hushållspapper och skär i skivor ca 1 cm tjocka. Värm lite olja i en grillpanna och pressa ner vitlöksklyftan. Stek halloumiskivorna några minuter på varje sida tills de är gyllenbruna och har fått grillstreck. Servera med salladen och cremen.