söndag 8 februari 2009

Kolasnittar



Ca 25 kakor
100 g mjukt margarin
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2 1/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, socker och sirap krämigt.
2. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära och rör ner det i smeten.
3. Dela degen och rulla ut till två längder. Lägg längderna på en bakplåtspappersklädd plåt och platta till dem lite. Räffla med en gaffel.
4. Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen cirka 12-15 minuter.
5. Låt längderna svalna en kort stund och skär sedan dem på snedden.

fredag 6 februari 2009

Malaysisk nudelsoppa



Det här är ett sånt där klassiskt recept som vi återkommer till ofta. Lättlagat och fantastiskt gott. Även detta är ett viktväktarrecept. Jag har aldrig varit medlem i viktväktarna, känner mig inte alls bekväm i något evigt räknande av vare sig kalorier eller points. Tror att fysisk aktivitet och sunt förnuft (ät lite av allt och unna sig ibland) är det bästa. Däremot äger jag en del av viktväktarnas kokböcker och tycker att maten är både god och hälsosam.

5-6 portioner
250 g risnudlar
8 schalottenlökar, skivade (eller purjolök)
4 tsk hackat citrongräs, från burk
4 tsk finriven färsk ingefära
4 dl kokosmjölk med låg fetthalt
4 dl vatten + 1 grönsaksbuljongtärning (kan behövas spädas med mer vatten)
6 tsk röd currypasta
2 msk thailändsk fisksås
300-450 g skalade räkor, beroende på smak
1/2 -1 msk torkad koriander

1. Lägg risnudlarna i en skål. Häll på kokande vatten och låt dem stå cirka 4-5 minuter.
2. Fräs under tiden löken i lite olja i en wok eller stor kastrull. Tillsätt citrongräs, ingefära, kokosmjölk, buljong, currypasta och fisksås. Hetta upp tills det nästan kokar.
3. Blanda i räkorna och koriander och låt koka några minuter. Blanda ner de avrunna nudlarna och låt det bli varmt. Späd eventuellt med lite mer vatten för att få den mer soppliknande.

onsdag 4 februari 2009

Falaffel



Idag till middag blev det hemmagjorda falafflar i libabröd tillsammans med grönsaker och vitlökssås. En hemmagjord falaffelrulle kan man nog säga. Testade ett nytt recept på falaffel som var både väldigt enkelt och jättegott. Bullarna blev saftiga och smakrika. Kommer nog att göra en hel drös framöver och frysa in.

Cirka 20 st
75 g bulgur
7 dl kokande vatten
225 g torkade kikärtor, blötlagda över natten
1 vitlöksklyfta
4 salladslökar, finhackade (går även att använda purjolök)
1 tsk mald koriander
1 tsk mald spiskummin
1 krm cayennepeppar
1 msk pressad citronsaft
ev. grillkrydda
1/2 tsk bikarbonat
olja att steka i
salt och peppar

1. Skölj bulguren i en sil. Lägg det i en skål och slå på det heta vattnet. Låt stå och svälla cirka 20 minuter. Häll sedan av vattnet.
2. Låt kikärtorna rinna av och läg dem i en matberedare tillsammans med bulgur och resten av ingredienserna utom oljan. (Jag hade i lite mer av alla kryddor samt tillsatte lite grillkrydda för att få lite mer smak. Smaka er fram!) Finfördela till en slät massa och låt sedan stå cirka 30 minuter.
3. Forma med fuktade händer små bullar eller biffar, beroende på smak.
4. Stek bullarna i oljan i en stekpanna på medelvärme tills de är genomstekta och fått fin färg och stekyta runtom.