onsdag 4 februari 2009

Falaffel



Idag till middag blev det hemmagjorda falafflar i libabröd tillsammans med grönsaker och vitlökssås. En hemmagjord falaffelrulle kan man nog säga. Testade ett nytt recept på falaffel som var både väldigt enkelt och jättegott. Bullarna blev saftiga och smakrika. Kommer nog att göra en hel drös framöver och frysa in.

Cirka 20 st
75 g bulgur
7 dl kokande vatten
225 g torkade kikärtor, blötlagda över natten
1 vitlöksklyfta
4 salladslökar, finhackade (går även att använda purjolök)
1 tsk mald koriander
1 tsk mald spiskummin
1 krm cayennepeppar
1 msk pressad citronsaft
ev. grillkrydda
1/2 tsk bikarbonat
olja att steka i
salt och peppar

1. Skölj bulguren i en sil. Lägg det i en skål och slå på det heta vattnet. Låt stå och svälla cirka 20 minuter. Häll sedan av vattnet.
2. Låt kikärtorna rinna av och läg dem i en matberedare tillsammans med bulgur och resten av ingredienserna utom oljan. (Jag hade i lite mer av alla kryddor samt tillsatte lite grillkrydda för att få lite mer smak. Smaka er fram!) Finfördela till en slät massa och låt sedan stå cirka 30 minuter.
3. Forma med fuktade händer små bullar eller biffar, beroende på smak.
4. Stek bullarna i oljan i en stekpanna på medelvärme tills de är genomstekta och fått fin färg och stekyta runtom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar