söndag 24 maj 2009

Chana Masala



Blev inspirerad av Niclas mat och tänkte testa hans recept från i torsdags. Har dessutom varit sugen på indisk mat länge men inte kommit mig för att laga något. Maten blev riktigt mumsig även om receptet modifierats lite.

4 portioner
Gryta:
2 burkar kikärtor
4 dl krossade tomater
2 dl passerade tomater
2,5 dl hackad lök
1 dl färsk riven ingefära
1 vitlöksklyfta
1 msk garam masala
1/2 tsk malen koriander
1/2 tsk malen nejlika
1/2 tsk malen spiskummin
1/2 tsk gurkmeja
2 lagerblad
olja att steka i

Raita:
saften av 1/2-1 lime
2 dl matlagningsyoghurt
1/2 gurka
salt
torkad mynta efter smak

Gryta: Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala och finriv ingefäran. Rosta nejlika, krossade lagerblad, koriander och spiskummin i en panna med olja. Då kryddorna börjar dofta, slå på lök och ingefära. Slå på mer olja om det blir torrt. Bryn ej löken, låt den bara svettas. Slå på garam masala. Rör om så att kryddorna blir jämt fördelade kring löken. När det börjar dofta starkt och löken är rejält mjuk, slå på krossade och passerade tomater. Tillsätt gurkmeja. Rör om. Häll i sköljda och avrunna kikärtor. Låt koka i 15-20 minuter tills kikärtorna blivit mjuka.

Raita:Pressa limejuice i yoghurten. Salta och tillsätt mynta efter smak. Rör om. Skala gurkan och kärna ur med en sked. Hacka i mindre bitar och rör ner i yoghurten.

Servera grytan tillsammans med raita, naanbröd och vitt kokt ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar