lördag 8 november 2008

Frukostbröd med havre

Idag var jag sugen på att baka, frysen är dessutom näst intill slut på matbröd. Jag testade ett nytt recept från ICA´s hemsida. Modifierade det lite men överlag är det samma recept. Supergott och enkelt att göra var det också!



16 stycken bröd
5 dl fiberberikade havregryn
2 dl grovt rågmjöl
1 dl rågkross
1 dl linfrön
2 tsk salt
7 dl vatten
2 msk olja
50 g färsk jäst
ca 8 dl vetemjöl

1. Blanda havregryn, rågmjöl, rågkross, linfrön och salt i en degbunke. Värm vätskan till 37°C och smula ner jästen, rör om tills jästen är löst. Rör ner degvätskan och oljan i mjölblandningen.
2. Tillsätt allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin. Strö lite mjöl på degen och låt den jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
3. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
4. Knåda degen lätt i bunken och stjälp upp den på plåten. Strö på lite mjöl och tryck sedan ut degen jämt över hela plåten. Skåra till 16 rutor och nagga med en gaffel. Pensla med vatten och strö på havregryn och tryck lätt till så att de fastnar. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C.
5. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.
6. Bryt brödet i rutor låt kallna på galler övertäckta med bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar