söndag 30 november 2008

Mjuk pepparkaka med lingongrädde

Igår bakade jag mjuk pepparkaka till adventsfikat idag, älskar den här kakan och gör alltid den till första advent. Tror att receptet härstammar från Leilas jul men är inte riktigt säker. Här kommer iallafall receptet.



Kakan:
3 st ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
2 msk pepparkakskrydda
1 dl fil
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl rårörda lingon eller lingonsylt

Lingongrädden:
3 dl vispgrädde
1 dl rårörda lingon eller lingonsylt

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och vanijsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret med pepparkakskryddan och blanda det och fil med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner i smeten (Obs! Vispa inte!) Tillsätt rårörda lingon eller lingonsylt. Smörj en sockerkaksform och fyll i smeten. Grädda kakan i mitten av ugnen cirka 40-50 minuter. Prova med en sticka, kakan ska inte vara kladdig. Låt kakan svalna och stjälp upp på en tallrik. Vispa grädden lätt och blanda i rårörda lingon eller lingonsylt efter smak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar