tisdag 16 december 2008

Bataffel

Gjorde i helgen en form av falafel fast baserad på sötpotatis och bulgur istället, allt efter recept av J´s syster. Eller som min kollega fyndigt uttryckte det - bataffel - eftersom sötpotatis även går under ett annat namn, nämligen batat. Jättegoda var dom och funkade lika bra i ett helgens pitabröd med sallad och sås som till lunch idag tillsammans med hemlagat potatismos och sallad.

1,2 dl bulgur
1,8 dl vatten
1 sötpotatis
1 stor vitlöksklyfta, pressad
3 msk persilja
1 msk lökpulver
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
2 msk fullkornsmjöl
3 msk ströbröd
salt & peppar

Lägg bulgurkornen i en kastrull med vattnet, låt stå och suga i sig vätska ett tag innan du sätter det på plattan. Koka tills allt vatten absorberats. Koka en sötpotatis tills den är mjuk, mosa med lite vatten till "mos"-konsistens. Ta cirka 2,4 dl mos och blanda ihop detta med bulguren. Blanda resten av ingredienserna och tillsätt i bullsmeten. Låt gärna stå kallt ett tag så blir det lättare att rulla till kulor. Värm ugnen till 175°c. Rulla kulor och lägg i en långpanna, lägg över ugnsfolie och baka i 20-25 minuter. Ta av folien, vänd bullarna och baka ytterligare 20 minuter tills de fått en fin färg och krispig yta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar