tisdag 23 december 2008

Citron och limekaka (fast utan lime)

Jag och mamma tänkte testa ett nytt recept till efterrätt så här dan före dopparedan. Det blev en citron och limekaka från Arlas hemsida. Eftersom vi inte hade någon lime så blev det helt enkelt en citronkaka. Kakan blev jättegod och fräsch! Passade bra med både glass och grädde till så det får man göra som man vill. =)

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 äggula

Fyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
rivet skal och pressad saft av 1 lime och 1 citron (vi använde en stor citron istället)

Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i resten av ingredienserna till fyllningen. Häll i pajformen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30-40 min. Täck över med folie efter ett tag då kakan lätt får färg och bränns. Låt kallna. När du tar ut kakan ur ugnen så är den väldigt lös i konsistensen, detta ger sig när den stått ett tag och gärna i ett kylskåp. Kakan ska dock inte vara rinnig, då bör du nog köra den lite längre. Avnjut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar