måndag 23 mars 2009

Citronrisotto


Till en bit ugnsstekt lax smakar det mumma med en fräsch och krämig citronrisotto smaksatt med persilja. Receptet plockade jag från Lina och modifierade lite efter egen smak.

4-5 portioner
1 gul lök
olivolja att steka i
4 dl avorio-/arborioris
1 1/2 grönsaksbuljongtärning
ca 1,5 liter vatten
rivet skal från 1 citron
1-1,5 msk citronsaft
4 msk hackad persilja
salt och peppar

Skala och hacka löken. Fräs den i olivolja i en kastrull eller tjockbottnad stekpanna med höga kanter. Tillsätt riset och låt fräsa med en liten stund. Smula ner buljongtärningarna och tillsätt ca 5 dl av vattnet. Låt koka under omrörning tills vätskan nästan kokat in. Späd med resten av vattnet i omgångar tills risotton är riktigt krämig. Tillsätt citronskal, citronsaft samt persilja och rör om ordentligt. Smaka av med salt och peppar. Vill man kan man antingen tillsätt lite riven parmesanost i risotton samt blanda om innan servering, riva lite över risotton eller låta bli. =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar