söndag 22 mars 2009

Morotspaj

Har inte blivit så mycket bloggande på sistonde. Är just nu inne på slutspurten av 3,5 års studier och mellan jobb, pluggande och jobbsökeri finns inte mycket tid att testa nya maträtter. Däremot har vi precis köpt en ny kamera, en Nikon D60 som ju ger matfotandet helt nya dimensioner. Så, mycket bilder kommer det nog att bli! Stackars katterna är helt vimmelkantiga av ett evigt poserande sedan kameran anlände med posten för några dagar sedan. =) Här kommer iallafall receptet på en himla god morotspaj.



Pajdegen:
100 g margarin
2 1/2 dl vetemjöl (brukar blanda ut med hälften dinkel eller graham)
1 dl finriven ost
2 msk kallt vatten

Fyllning:
2 gula lökar
4 morötter
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
1 tsk pressad citron
3 ägg
2 dl mjölk
1 tsk torkad timjan
1 dl riven ost
200 g färskost (typ philadelphia)

Skär margarinet i bitar och bland mjöl, smör och ost till en grynig massa. Häll i vattnet och forma till en deg. Klä en pajform med degen och låt vila i frysen cirka 10 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet cirka 10 minuter. Skala och skiva löken, skala och riv morötterna grovt. Fräs dessa cirka 10 minuter, pressa i vitlöken och salt och peppra. Tillsätt citronsaften. Vispa ihop äggen, mjölk och kryddorna. Lägg morotsblandningen i pajskalet, strö över osten och häll på äggstanningen. Klicka på färskosten. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 25 minuter eller tills pajen fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar