söndag 1 mars 2009

Risotto med zucchini



6 portioner
2 medelstora zucchini/squash
1 gul lök
400 g arborio-/avorioris
1 1/2 liter grönsaksbuljong
1 msk olivolja
1 dl finriven parmesanost
salt och peppar

Skala och tärna zucchinin fint. Hacka löken. Koka upp buljongen i en stor kastrull. Hetta upp lite olja i en stor panna med tjock botten (helst en stor stekpanna med höga kanter) och fräs lök och zucchini i cirka 5 minuter tills det är mjukt men inte fått färg. Salta och peppra ordentligt och tillsätt riset. Rör om under någon minut tills att riset börjar bli genomskinligt. Tillsätt sedan två skopor av den heta buljongen och fortsätt rör! Tillagning av ristotto kräver tyvärr konstant omrörning så att inte riset bränner fast men det är det värt! Håll buljongen varm på en platta bredvid annars blir riset avkylt när du häller i buljongen. Koka på medelvärme och tillsätt två nya skopor buljong när den tidigare hunnit koka in. Fortsätt så tills riset tagit upp all buljong och blivit riktigt krämigt. Det tar cirka 20 minuter. Smaka av, tag stekpannan av plattan och tillsätt olivoljan samt riven parmesanost. Rör om ordentligt och servera osande varmt. Servera med något gott tillbehör, för min del blev det en stekt vegeschnitzel, eller tillsammans med en fräsch sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar