lördag 3 januari 2009

Nyårsefterrätt





Choklad och hasselnötstårta
Kakan:
300 g hasselnötter
300 g mörk choklad
1 msk kakao
200 g mjukt smör
1 dl socker
6 ägg

Frosting
:
1/2 dl mjukt jordnötssmör
2 1/2 dl florsocker
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 g philadelphiaost
1 msk varmt kaffe

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa hasselnötterna till en fint pulver i en matberedare. Hacka 200 g av chokladen grovt och mixa sedan tillsammans med hasselnötsmjölet. Tillsätt kakao, smör och socker och mixa krämigt. Separera äggen och tillsätt äggulorna i smeten och mixa. Vispa upp vitorna till ett hårt skum i en ren och torr bunke. Vänd försiktigt ihop äggvitan med chokladsmeten, lite i taget. Fyll smeten i en smord teflonform med löstagbar kant. Bryt den resterande chokladen i bitar och stick ner dem i kakan. Baka tårtan i mitten av ugnen cirka 30-35 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Tänk dock på att chokladbitarna kan kladda av sig på stickan trots att kakan är färdig! Rör jordnötssmör, florsocker, kakao, vaniljsocker och philadelphiaost krämigt. Tillsätt kaffet. Bred frostingen på kakan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar