måndag 22 juni 2009

Potatispaj med äpple





6 portioner
3 dl dinkel- eller vetemjöl
125 g margarin
1 msk kallt vatten

Fyllning:
500 g kokt kall potatis
2 dl fintärnat äpple
2 dl strimlad purjolök
5 msk hackad dill
5 msk hackad gräslök
3 st ägg
2 dl lätt crème fraiche
1 dl mjölk
salt och vitpeppar
1.5 dl riven ost till garnering

Hacka ihop mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en smidig deg.
Tryck ut degen i en stor pajform, cirka 28 centimeter i diameter. Nagga botten med en gaffel och låt pajskalet vila i kylen i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Skiva potatisen. Varva potatis, äpple, purjolök och örter i det förgräddade pajskalet. Vispa ihop ägg, crème fraiche, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet och strö över riven ost. Grädda pajen i mitten av ugnen tills den är genomgräddad och har vacker färg, cirka 40 minuter. Pajen är god i sig själv men passar utmärkt till rökt fisk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar