måndag 29 juni 2009

Bönbiffar med salsapasta



Oj, vad goda dessa biffar blev. Klart ett av de bästa recepten på bönbiffar som jag försökt mig på. Att tillsätta salsasås till pastan var ett enkelt och smidigt sätt att piffa upp den på. Jag använde mig av blandade bönor vilket blev kanongott! Vill man ha lite mer hetta kan man tillsätta lite sambal oelek.

4 portioner
pasta för fyra personer
2 burkar (à 400 g) vita bönor (eller två förpackningar blandade bönor)
1 purjolök
1 ägg
1 msk potatismjöl
1 tsk salt
1 krm peppar
1 burk (350 g) tomatsalsa

Koka pastan. Spola hastigt av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Skölj och finstrimla purjolöken. Mixa bönorna i en matberedare eller med mixerstav. Tillsätt ägget och potatismjöl samt salt och peppar. Blanda i purjon. Forma till släta biffar. Stek dem i olja ca 4 minuter per sida. Låt pastan rinna av och blanda den med tomatsalsan. Servera bönbiffarna med salsapastan.

Fried rice - stekt ris med räkor



4 portioner (blir fler portioner)
ca 400 g skalade räkor (eller mer beroende på smak)
300 g strimlad vitkål
1 hackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk sambal oelek
1/2 tsk gurkmeja
salt
ca 7 dl kokt ris
4 stekta ägg i strimlor
4 tomater i klyftor

Fräs vitkål, lök, vitlök, sambal, gurkmeja och salt tills vitkålen är mjuk och glansig. Tillsätt riset och låt det fräsa med tills det är varmt. Vänd ner räkorna och hetta upp. Tillsätt de stekta äggen och tomatklyftorna. Rör om och låt bli varmt.

Choklad och hallonpaj



Den här pajen fick följa med på badutflykt i lördags och attans vad god och fräsch den kändes i den gassande solen. Den vita chokladen är pricken över iet.

Ingredienser
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 st ägg

Fyllning:
300 g hallon
50 g smör
3 dl kokosflingor
1 ägg
1 dl socker
75 g vit choklad

Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med hög kant, ca 20-22 cm i diameter. Nagga och ställ in den i kylen i 30 minuter. Fäst kanterna med folie och förgrädda pajskalet på 200° i ca 10 minuter. Smält smöret till fyllningen och tillsätt kokosflingorna. Vispa ägg och socker vitt. Blanda samman smörblandningen med äggblandningen. Fördela hallonen i pajskalet och häll kokosblandningen över. Grädda pajen på 200° i ca 30-35 minuter. Lägg på folie om den blir för mörk. Ta ut pajen och strö på chokladen, grovt hackad. Gratinera på 250 ° i några minuter tills chokladen smält. Smakar bra tillsammans med lite lättvispad grädde.

måndag 22 juni 2009

Potatispaj med äpple





6 portioner
3 dl dinkel- eller vetemjöl
125 g margarin
1 msk kallt vatten

Fyllning:
500 g kokt kall potatis
2 dl fintärnat äpple
2 dl strimlad purjolök
5 msk hackad dill
5 msk hackad gräslök
3 st ägg
2 dl lätt crème fraiche
1 dl mjölk
salt och vitpeppar
1.5 dl riven ost till garnering

Hacka ihop mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en smidig deg.
Tryck ut degen i en stor pajform, cirka 28 centimeter i diameter. Nagga botten med en gaffel och låt pajskalet vila i kylen i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Skiva potatisen. Varva potatis, äpple, purjolök och örter i det förgräddade pajskalet. Vispa ihop ägg, crème fraiche, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet och strö över riven ost. Grädda pajen i mitten av ugnen tills den är genomgräddad och har vacker färg, cirka 40 minuter. Pajen är god i sig själv men passar utmärkt till rökt fisk.

söndag 14 juni 2009

Pasta med paprikasås



Här kommer dagens supersnabba och riktigt goda pastasås. Jag använde mig av stark ajvar relish, tror nog att smaken blivit lite tam annars och jag ökade dessutom mängden. Sen använde jag mig av Oatlys iMat som ju är ett utmärkt substitut för animalisk matlagningsgrädde. Jag är inte vegan och inte ens vegetarian (då jag äter fisk och skaldjur) men försöker vara djurfri så mycket som möjligt inom ramen för mitt kostval. Produkter som grädde, margarin och glass är enkelt att byta ut då det inte ens är någon konsistens- eller smakskillnad på dem. Ost, ägg och vissa mjölkprodukter är lite svårare att hitta bra substitut för.

4 portioner
1 tsk timjan
4 st paprikor (jag tog två röda och två gula)
ca 1,5 dl ajvar relish (smaka dig fram)
2,5 dl Matlagningsgrädde
2 st vitlöksklyftor
salt och peppar
olja att steka i
pasta

Kärna ur och skär paprikorna i bitar samt skala och hacka vitlöken. Fräs paprika och vitlök med timjan i en gryta. Salta och peppra. Häll på grädde och ajvar relish. Låt det koka några minuter. Servera med pasta och gärna lite riven parmesanost på toppen.

lördag 13 juni 2009

Potatissallad med jordnötter



Till fredagkvällens goda sallad och grillade quornfiléer blev det en ursmaskig och originell potatissallad. Receptet kom från min svägerska L.

4 portioner
12 kokta potatisar

Dressing:
1 röd lök
12 körsbärstomater
1 röd paprika
1 msk torkad koriander
3 dl salta jordnötter
en klunk olivolja
salt och peppar
en näve persilja
en nypa chiliflagor

Mixa ingredienserna till dressingen. Skär potatisen i bitar och blanda med dressingen. Klart!

Enkel morotssoppa



Soppa är enkel och snabblagad vardagsmat som passar mitt i veckan när man har för mycket att göra och för lite tid att göra det.

4 portioner
4 potatisar
4 morötter
2 gula lökar
salt och peppar
1 liter grönsaksbuljong
1 dl grädde (jag använde havregrädde men det går naturligtvis bra med vilken som helst)

Skala och skiva potatis och morötter samt klyfta löken. Fräs löken och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Låt koka cirka 15 minuter. Mixa sedan ihop allt och blanda i grädden. Smaka av med salt och peppar.

måndag 1 juni 2009

Sellerischnitzlar



För oss som inte äter fläskkött finns det andra sätt att få fram en god schnitzel - använd rotselleri! Fräscht, enkelt och riktigt gott.

4 portioner
Schnitzlarna:
ca 400 g rotselleri (ca 1 st)
5 dl grönsaksbuljong (tärning + vatten)
skal av 1 citron
1 dl hackad persilja
1 dl riven parmesanost
1/2 dl ströbröd
1 ägg
olja att steka i

Såsen:
2 dl matlagningsyoghurt
gräslök efter smak
salt och peppar

Skala sellerin och skär dem i ca 1/2 cm tjocka skivor och så att de blir lagom stora för en schnitzel. Koka dem i buljongen med det lite av citronskalet i ca 2 minuter. Ta upp och låt rinna av på lite hushållspapper. Blanda persiljan med riven citronskal, finriven ost och ströbröd på ett fat. Vispa upp äget på ett annat fat. Vänd selleriskivorna först i ägget och sedan i ströbrödsblandningen. Lägg på en skärbräda och låt torka något. Gör såsen under tiden. Hacka gräslöken och rör ner i yoghurten. Smaksätt med salt och peppar. Stek schnitzlarna i lite olja i en stekpanna cirka 4 minuter på varje sida på medelvärme. Servera med såsen, klyftpotatis och en god sallad.

Enchiladas



Var otroligt länge sedan vi sist åt denna maträtt, denna var stående hos oss när vi precis flyttat hemifrån. Vi åt det väldigt ofta så kvällens matlagning blev lite nostalgisk. =) Snabblagat, smalt och supergott.

4 portioner
200 g kräftstjärtar
500 g naturell keso
1,5 msk koncentrerad hummerfond
1 dl hackad dill
6 tortillas
tacosås
riven ost

Ugn 225 grader. Blanda keso, hummerfond, kräftstjärtar och dill. Fördela på bröden och rulla ihop, lägg i en ugnssäker form. Bred på tacosås och strö över osten. Gratinera ca 10 minuter i mitten av ugnen.